| Tytuł: | Implant zęba |
| Autor: | Mario 11.3.2011, 10:48 |
| Czy ma ktoś może implant zęba? Od jakiegoś czasu myślę o implancie dwójki. Czy wiecie jaki jest koszt takiego implantu, jakie trzeba wcześniej zrobić badania? Czy zrobienie implantu boli? | |
| Autor: | Anna P. 11.3.2011, 13:36 |
| Jam implant zęba już kilka lat, więc nie wiem jakie są teraz ceny. Badania powinny być przeprowadzone w klinice dentystycznej. warto też wcześniej porozmawiać z protetykiem. Lepiej skonsultować się w kilku miejscach i wybrać najlepsze, czyli tam, gdzie wszystko będzie najlepiej wyjaśnione i wytłumaczone. Zabieg jest robi się z użyciem skalpela, ale używa się znieczulenia miejscowego, więc nie powinno się nic czuć. Po zabiegu, gdy przestanie działać znieczulenie jest znacznie gorzej. Bardzo boli. Trzeba brać silne leki przeciwbólowe. Najlepiej aby zapisał je lekarz, który wykonuje zabieg. | |
| Autor: | Andrzej M. 14.3.2011, 08:51 |
| Z tego co wiem, to jeden implant kosztuje około 4 tysięcy złotych. Istnieje też ryzyko, że może się nie przyjąć. | |
| Autor: | Malwina 14.3.2011, 12:22 |
| Ja miałam kiedyś robiony implant zęba. Kosztował mnie 3,5 tysiąca złotych. Cały zabieg przebiegał pod znieczuleniem miejscowym, więc wtedy bólu nie czułam. Znacznie gorzej było później. Przez tydzień byłam na pyralginie, ponieważ tylko dzięki temu lekowi nie czułam bólu. Na koniec musiałam brać jeszcze jakieś leki, ponieważ okazało się, że wdała mi się jakaś infekcja. Jednak teraz wszystko jest ok. | |
| Autor: | Sylwia 15.3.2011, 08:22 |
| Zabieg przeprowadza się w miejscowym znieczuleniu. Nie jest to przyjemne, ale nie boli. Po zabiegu, gdy przestanie działać znieczulenie może boleć- max 2 dni. Można to wytrzymać bez leków, ale po co czekać? Ważne jest też to czy pacjent pali- u palaczy gorzej się zrastają dziąsła. Ja miałam robiony ząb dwuetapowo. Najpierw założono specjalny sztyft a potem - po 3 miesiącach koronę. Oczywiście są zabiegi jednoetapowe, gdzie załatwia się to od razu. Cena implantu zależy w dużej mierze od materiału oraz tego czy ma łudząco przypominać naturalny ząb. | |
| Autor: | Czarek 15.3.2011, 09:52 |
| implant zęba to jest wydatek, ale trzeba brać tez pod uwagę estetykę, nie ma nic gorszego niż brak przedniego zęba.... grrr..... | |

Paradontoza
Paradontoza (zanikanie dziąseł) zaliczana jest do chorób przyzębia (przyzębie - tkanki otaczające ząb i podtrzymując go, np. dziąsła, ozębna). Objawia się krwawieniami z dziąseł i ich wrażliwością, mówimy wówczas o infekcji lub stanie zapalnym. Ich przyczyną jest nieodpowiednia higiena jamy ustnej, powodująca odkładanie się płytki nazębnej, kamienia itp. Inne czynniki zwiększające ryzyko paradontozy to choroby metaboliczne, cukrzyca, wady zgryzu, awitaminoza, zaburzenia hormonalne, uwarunkowania genetyczne.
Protetyka stomatologiczna stanowi dział stomatologii, który poświęcony jest poprawianiu, odbudowywaniu, zmianie kształtu i ustawienia oraz korekcie przebarwień, a także odtwarzaniu prawidłowego układu zębów. Odtwarzanie zwykle następuje po utracie zębów naturalnych lub po ich znacznym uszkodzeniu. Trzeba wiedzieć, że nawet pojedynczy ubytek zęba należy odbudować. Wynika to z wzajemnej zależności zębów między sobą oraz stabilności całego układu żucia. Współczesna stomatologia, protetyka korzystają z zaawansowanej technologii.
Gabinet dentystyczny
Aby odpowiedzieć na zapotrzebowania pacjentów, nowoczesne kliniki i ich dentyści wciąż aktualizują swoje oferty. Formy leczenia stomatologicznego obejmują implantację, ortodoncję, chirurgię estetyczną i protetykę, endodoncję, stomatologię estetyczną i laserową. Gabinety w leczeniu stomatologicznym wykorzystują najnowocześniejszą dostępną na naszym rynku technologię, dzięki czemu możliwie jest przykładowo założenie trwałych implantów.