| Tytuł: | Implanty zębowe |
| Autor: | Yoanna 20.4.2010, 09:14 |
| Ponad 4,5 roku temu miałam wypadek samochodowy w którym straciłam z korzeniami 5 zębów- 4 siekacze i 1 kieł w szczęce, żuchwa była złamana w 2 miejscach, co spowodowało rozchwianie zębów i ich"pokrzywienie" Jestem po leczeniu ortodontycznym zębów żuchwy, przez ponad rok nosiłam aparat, a w tej chwili mam założony retainer (chyba tak to się nazywa), a na noc zakładam płytkę. W szczęce noszę protezę. Mam tu już spory ubytek kości, proteza doprowadza mnie do szału i w ogóle sprawia dyskomfort w jedzeniu. W tej chwili "dojrzałam" psychicznie do zrobienia z tym czegoś i myślę o implantach. Jednakże, tak naprawdę są to ogromne koszty w moim przypadku, więc może też rozejrzę się za jakąś alternatywą. Miałam duże opory do tej pory, ale jak dentystka mi powiedziała, że twarz mi się "zapada" i niedługo będę wyglądać jak babinka, to mnie to wtedy zmobilizowało. W tym miesiącu umawiam się na wizytę do implantologa, pantomogram najnowszy już mam, wiem, że będę musiała zrobić CT, (swoją drogą czy jakieś specjalne, czy zwykła tomografia szczęki wystarczy?), czy jeszcze jakieś dodatkowe badania powinnam zrobić? Chciałabym pójść na wizytę w miarę możliwości z kompletnym zestawem badań, żeby na tej podstawie lekarz mógł mi cokolwiek powiedzieć i ew. zalecić bardziej szczegółowe. Ponadto niestety palę papierosy w jaki sposób wpływa palenie na możliwości implantacji, a później ew. na same impolanty. Wiem, że powinnam rzucić itd, ale z tym jest b. ciężka sprawa.... | |
Paradontoza
Paradontoza (zanikanie dziąseł) zaliczana jest do chorób przyzębia (przyzębie - tkanki otaczające ząb i podtrzymując go, np. dziąsła, ozębna). Objawia się krwawieniami z dziąseł i ich wrażliwością, mówimy wówczas o infekcji lub stanie zapalnym. Ich przyczyną jest nieodpowiednia higiena jamy ustnej, powodująca odkładanie się płytki nazębnej, kamienia itp. Inne czynniki zwiększające ryzyko paradontozy to choroby metaboliczne, cukrzyca, wady zgryzu, awitaminoza, zaburzenia hormonalne, uwarunkowania genetyczne.
Protetyka stomatologiczna stanowi dział stomatologii, który poświęcony jest poprawianiu, odbudowywaniu, zmianie kształtu i ustawienia oraz korekcie przebarwień, a także odtwarzaniu prawidłowego układu zębów. Odtwarzanie zwykle następuje po utracie zębów naturalnych lub po ich znacznym uszkodzeniu. Trzeba wiedzieć, że nawet pojedynczy ubytek zęba należy odbudować. Wynika to z wzajemnej zależności zębów między sobą oraz stabilności całego układu żucia. Współczesna stomatologia, protetyka korzystają z zaawansowanej technologii.
Gabinet dentystyczny
Aby odpowiedzieć na zapotrzebowania pacjentów, nowoczesne kliniki i ich dentyści wciąż aktualizują swoje oferty. Formy leczenia stomatologicznego obejmują implantację, ortodoncję, chirurgię estetyczną i protetykę, endodoncję, stomatologię estetyczną i laserową. Gabinety w leczeniu stomatologicznym wykorzystują najnowocześniejszą dostępną na naszym rynku technologię, dzięki czemu możliwie jest przykładowo założenie trwałych implantów.